dissabte, 31 de març del 2012

Fantàstics! La Banda de l'Agredolç


Anit, dins del festival "Dos Mares" organitzat pel Centre Gallec Amics de la Gaita de València vam poder disfrutar d'un gran concert de La Banda de l'Agredolç, una formació molt interessant que sota la direcció del polifacètic Eduard Navarro ens va fer gaudir d'una vetlada molt agradable.

La Banda començà l'acte amb una peça basada en una jàquera valenciana i que acaba fusionant-se amb la música bretona. Una excel·lent i deliciosa combinació que podeu gaudir també ací gràcies a un vídeo d'una actuació feta anteriorment a l'FNAC.

La tasca d'aquest gran trio de músics s'ha reforçat amb la presència de l'agradable veu de Patxi Ferrer. Així la Banda anava alternant peces instrumentals amb altres de cantades. D'entre totes, jo em quede amb la dolçor del fandango de Cofrents, que ja em va enamorar quan el vaig sentir fa un parell d'anys en el final del concurs Sona la Dipu, però sobretot la delicada versió de la  "malaguenya de Catadau". Ací teniu una mostra en vídeo d'un assaig previ:


Aquesta peça, anteriorment gravada per la Rondalla Samaruc en un dels discos de l'ACTV de la Universitat Politècnica, és precisament la demostració que la música tradicional sempre ha conegut la fusió, el mestissatge i ha superat fronteres territorials i administratives. Ho dic perquè no és una peça originària de Catadau, sinó arreplegada a Catadau, on degué arribar de mà del grup de Secció Femenina. Recordem que un dels objectius d'aquestos grups era escampar i barrejar el folklore de les distintes "regions", que deien ells. A Navarrés vaig arreplegar també una versió quasi idèntica, que els del poble anomenen ara "fandango de Navarrés". Es tracta, crec jo, d'una peça originàriament andalusa, sembla que d'Àlora en concret, que en terres valencianes ha agafat un tempo més pausat i un acompanyament que ens recorda el cant d'estil. Ja dic, pura fusió "tradicional". Mireu si no:


La combinació d'aquesta proposta musical tan agradable amb la gastronomia gallega va acabar d'arredonir la nit. Una nit màgica. Moltes gràcies per fer-nos passar una bona estona. 

Per a quan el disc?

1 comentari:

Centro Gallego de Valencia "Amics de la Gaita" ha dit...

Moltes gràcies, companys de La Colla de Brials. Hem posat un enllaç a aquesta notícia a la pàgina web del Festival Dos Mares www.festivaldosmares.com.
Gràcies per acompanyar-nos ahir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...