dijous, 5 de juny del 2014

El Bolero Pla de València

Els boleros són sens dubte un dels gèneres de major prestigi en el repertori folklòric valencià. Per fortuna n'hem conservats molts exemples, especialment a les comarques de la Costera i la Ribera. 

Membres del Quadre de Balls del Mestre Enric Vicent. Any 1934

A l'Horta també hi ha exemples, com ara el Bolero d'Albal o el Bolero Loco de València. Però hui volem parlar d'un bolero quasi desconegut: el Bolero Pla de València. El Grup de Danses de Morvedre va rescatar de l'oblit aquesta deliciosa peça i la va incorporar al seu repertori gràcies a la partitura publicada el 1938 per Eduardo M. Torner en Danzas Valencianas.  
"Costumbres valencianas.Bailes populares"

Aquest ball escolaritzat no podíem deixar-lo fora del nostre disc dedicat a l'Horta, així que vam demanar a l'amic Eduard Caballer, director d'aquell grup,  que ens  passara una còpia dels materials.

No cal confondre aquest bolero amb l'homònim replegat a la Llosa de Ranes, amb una melodia diferent però amb una estructura musical semblant. 


Ací teniu la versió interpretada el novembre de 2010 en el X aniversari de la nostra associació, on cada parella interpretà unes mudances de ball al seu gust.



I ací teniu la impecable execució de la peça per part del grup de danses de Montcada, en el concurs Sona la Dipu de 2014. Enhorabona, companys!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...