dijous, 21 d’agost del 2014

Faldellins de llana (Énguera, s.XIX)

Fa poc he digitalitzat una col·lecció de 96 diapositives que es van fer amb la roba tradicional enguerina en una exposició que férem l'any 1995. A poc  a poc aniré pujant-les i comentant.

Us deixe ací un conjunt de faldellins de llana, anomenats modernament "refajos" que podríem situar cronològicament al llarg de tota la segona meitat del segle XIX. Són totes peces originals cedides per les seues propietàries.

Els faldellins més coneguts són els de ratlles horitzontals de vius colors. Són similars als que trobem en terres manxegues, al sud valencià, i fins i tot a Múrcia.

També n'hi havia de ratlles verticals.

I fins i tot de llana de quadres.

Per tota Espanya apareixen també aquesta classe de faldellins de drap de llana amb sanefes estampades. L'exemplar conservat a Énguera és de llana en color natural, però n'hi havia de rojos, grocs i verds també.
A finals del segle XIX i principis del segle XX apareixen els que porten un dibuix més senzill, estampats sobre baieta, generalment de color roig o groc. En eixa època, s'usen quasi sempre com a peça interior.

La principal característica dels faldellins de ratlles horitzontals conservats a Énguera és l'alternança entre ratlles de la gamma verda i ratlles de la gamma roja,  en un "degradé", separades per una sanefa teixida amb motius geomètrics que inclouen altres colors com ara el morat, el blanc, el blau, el morat, el taronja, el rosa...



En el cas de les ratlles verticals també trobem combinacions verd/roig, encara que hi ha algun exemplar de tonalitats més fosques roig/marró, roig/taronja/negre...




Una altra característica dels refajos de ratlles horitzontals, comuna als trobats en altres zones, és la presència de l'anomenat peto. El teixit forma un disseny distint en la part superior, on alterna només dos colors, i rarament tres.


A diferència del que trobem en la Manxa, la majoria dels exemplars conservats no són prisats. Encara que sembla que també n'hi va haver, de prisats o encañonados (com diuen a Albacete). Ací teniu un exemplar usat pel grup de Sección Femenina que va ser sotmès a diverses llavades per tal de fer desaparéixer els plecs i aconseguir la uniformitat amb la resta de refajos:


La majoria dels exemplars conservats han sofert modificacions en les llargàries i en  els plecs de la cintura perquè van ser usats per a ballar, i calia ajustar les mides segons els gustos i les necessitats de cada època i balladora. La majoria tenen una obertura, bé lateral o bé posterior:


Aquestos faldellins no van folrats. Només porten una vora inferior de 15-20cm, anomenada ruedo, de cotó o llenç engomat. El color que més hi apareix és el rosa, encara que també hi ha cotons a ratlletes o estampats. Les vores solen estar rematades amb cordó, tot i que també hi ha algun cas rematat amb rivet o de tira brodada.



Aquest faldellí de llana a quadres porta un farfalà (volant) brodat fet amb la mateix roba tallada al biaix:

I com a peça rara, tenim un faldellí de drap gris amb sanefa retallada i cosida de vellut:

Més informació sobre les faldes de llana al blog de Roba a l'Antiga.

Traditional costumes, costumi popolari, historical costumes, wool petticoat, faldellín, guardapiés, refajo, saya, basquiña, jupes anciennes, laine, gonne antiche, sottogonna, 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...