dimecres, 8 de febrer del 2012

El ball de sis

Amb el nom de "ball de sis" o "ball de tres en sis" anomenem una estructura de jota que, curiosament, només s'ha conservat en les comarques septentrionals i en algunes poblacions del sud valencià. Aquesta distribució ens fa pensar que seria una estructura habitual en tot el territori valencià, encara que no s'ha pogut replegar cap exemple en les terres central del País Valencià.

Com el seu nom indica, calen sis balladors  per executar-la.  Consta de dues parts que es van repetint tantes vegades com estrofes es canten. En la part cantada, cada parella balla una mudança de jota. A la part instrumental, les tres parelles comencen a encreuar-se dibuixant una mena de vuit. És una cosa semblant al "ball de tres", amb l'única diferència que en un ball hi ha tres persones ballant mentre que en l'altre hi ha tres parelles. És per això que a Culla li han posat el nom de "Ball de tres en sis" ( o siga amb sis persones. Recordeu que la preposició que expressa la companyia en valencià col·loquial és sempre en, que va desplaçar a l'arcaica ab ja en el segle XVIII).

Ací teniu un vídeo, enregistrat per Amparo Rubio, on podeu veure els balladors de Culla fent aquest ball en una mostra organitzada per Carles Pitarch, la persona que ens va descobrir que al Maestrat les coses estaven molt vives.

A Culla només canten jota quan fan el ball de tres en sis. Però en els pobles pròxims, com ara Atzeneta del Maestrat, sempre muden a fandango i en eixe moment es deixa de fer el vuit i es passa a ballar en rotgle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...