dilluns, 30 de gener del 2012

Uns justillos de Cabanes


L'amic Joanvi Sempere ha deixat un comentari sobre la riquesa de la indumentària en la subcomarca del Pla de l'Arc (La Plana Alta), una zona que agafa el nom del conegudíssim arc romà situat a la vora de l'antiga Via Augusta a Cabanes.
El 1996 es van celebrar per primera vegada les anomenades Jornades Culturals de la Plana de l'Arc i, des de llavors hem pogut conéixer millor les peces de roba que conserven aquells pobles, principalment gràcies al valuós treball de la gent del grup de danses "El Peiró" de la Pobla Tornesa.

Cada any se celebra en una localitat distinta. I l'any 2001 vam poder disfrutar d'una extensa exposició de roba a Cabanes, de la qual volem ressenyar la presència de mitja dotzena de justillos de diversa tipologia.



En primer lloc, hi havia un justillo de setí, de color blanc amb brodats de fils metàl·lics i llustrins, amb dibuixos de palmes, llaçades i pardalets:



En segon lloc, destaca la presència d'un justillo de vellut mostrejat sobre un fons de ras de color carmesí, que és un tipus de roba que trobem amb molta freqüència en els jupetins masculins de l'època.
  També hi havia un cossets de seda espolinada i fons blau clar, amb el clàssic dibuix de gerros i flors: 

I un altre de semblant, amb un fons més fosc i amb la presència de gerros, flors i pardals:
 I un altre, també de seda brocada sobre fons blanc, que tenia les puntes de la pala davantera canviades pel desgast:


I finalment, també n'hi havia un amb el pit a l'operanta:
A banda de fer conferències, actuacions i exposicions, en aquestes jornades també es van editar diversos materials sobre etnografia. Hi ha diverses publicacions sobre indumentària, i catàlegs de les exposicions de cada anys, que en resulten ben interessants. Llàstima que siga tan difícil trobar-los.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...