dimecres, 8 de maig del 2013

Quin èxit, les nostres seguidilles!

L'any 2004, la Colla Brials va enregistar el seu primer disc dedicat a la música de la Canal i el va publicar dins de la col·leció "La tradición en España" de la prestigiosa casa Tecnosaga gràcies a l'interés del seu director Macario Santamaría.
Abanderau de San Antón. Énguera

De les 19 peces enregistrades al disc, ressenyem ací les seguidilles replegades a Énguera. La Colla Brials va fer la seua versió, amb criteris de restauració, d'un tema que s'havia conservat de manera fragmentària com a cançó de Pasqua:

Una sartén sin mango
me dio mi suegra;
cada vez que me riño
viene a por ella.

-¿Por dónde vas a misa
que no te veo?
-Por un empedradito
que han hecho nuevo

Aquestes seguidilles estan emparentades amb les anomenades "Manchegas" o "corridas" a la Mancha i a Múrcia. En trobem de similars a les recopilacions realitzades a Vallada, Annauir, Cabdet o Biar, malgrat que allí s'anomenen "Parrandes".

Des de la publicació del disc, són molts els grups de folklore valencians que les han incorporat al seu repertori. La Colla Brials va optar per no fer cap muntatge coreogràfic, sinó que cada parella les ballara amb passades lliures i espontànies. Com que a Énguera només s'havien conservat dos passos, vam adaptar el ball de les comarques veïnes.

Al Youtube ha tingut un notable èxit un vídeo penjat per una bona  amiga de Borriana. Més d'11000 visites. Això és moltíssim per a un vídeo de folklore valencià. Com ja adverteix l'autora, és un muntatge que substitueix el so en directe per la gravació d'estudi, amb la qual cosa  hi ha un cert desajust entre música i passades que no impedeix però fer-se una clara idea de l'estructura del ball.



Ací el ballem en la celebració del X aniversari de la Colla Brials a Aldaia:



El que no podíem ni imaginar és que la cosa arribaria a ser transaltlàntica. Un grup de Rosario (Argentina) també les balla:


El magnífic cantador Carles Dénia n'ha fet també una preciosa versió, al costat de les seguidilles de Zarra que publicà el grup Jaraiz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...