dilluns, 6 de febrer del 2012

Jota i fandango en reng

A l'Alt Maestrat es conserven diverses estructures de ball que s'usen en els bureos: ball en rotgle, ball de canut o de canó, ball de tres, ball de tres en sis, ball de quatre, ball en reng... Els balls de bureo sempre s'executen sobre les mateixes melodies de seguidilla, jota i fandango, i aquesta variació en les estructures del ball serveix per a animar un poc més la festa i evitar la monotonia. A més a més, algunes d'aquestes estructures possibiliten el ball col·lectiu, amb diverses parelles, ja que a cada cançó (cobla, cantar) es muda de ballador.

A Culla han conservat el ball en reng. Els homes, que no muden mai de lloc i són els encarregats de marcar el pas a la balladora,  formen una filera i les dones van canviant sempre cap a la seua dreta. A la punta, es posa un home que "espera" la balladora que ha passat per darrere de la filera dels homes:

Ací podeu veure un vídeo amb un ball de jota i fandango en reng, ballat pels balladors i balladores cullerans i per un servidor, quan era més jovenet:


PS: Editem l'entrada del blog per a afegir una informació interessant. Carolina Ibor Monesma, estudiosa del folklore aragonés,  ens apunta que aquesta manera de ballar en reng també la trobem a l'altra part del Penyagolosa, en la ratlla de l'Aragó. Ací teniu els balladors de Mosquerola, en una mostra de ball que organitzà la mateixa Carolina, en un vídeo penjat al youtube per l'amic biarut Joan Antoni Cerdà: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...