divendres, 3 de febrer del 2012

Dos gipons d'Atzeneta

Després haver-vos mostrat els justillos, ha arribat l'hora de penjar les fotografies d'un parell de gipons que també es conserven a Atzeneta del Maestrat. 

Des d'aquest humil blog volem contribuir a recuperar les formes de vestir més autèntiques i respectuoses amb la nostra tradició. Ja no ho dic per les falleres i el seu món inventat d'indumentària de fantasia, que crec que és una batalla perduda, sinó pels folklòrics. Crec que haurem de reconéixer públicament que sovint no estem massa encertats en les nostres "reinterpretacions" de la vestimenta tradicional, i especialment pel que fa a l'ús de colors llampants i teles luxoses.

Avui toca parlar de gipons: cal recordar que la majoria eren de color negre, i de teles senzilles, com els que presentem tot seguit.

Gipó de drap de llana


Gipó de setí negre


 Si voleu veure més gipons podeu consultar les entrades anteriors on trobareu alguns altres exemples com el de l'enllaç. Per cert, què ens passa amb els colors?  Com és que ens pega per fer-nos gipons de colors i justillos negres?

Mots clau: gipó, jubón, jugón, jugona, ajustador, corpiño, corps baleiné, corset, caraco, casaquin, 18th century, 19th century, XVIIIe siècle, XIX siècle, segle XVIII, segle XIX, siglo.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...