dilluns, 10 de gener del 2011

Vítol i vítol a Sant Antoni

Xicons i  xicones, s'acosta el dia de Sant Antoni i són molts els pobles que celebren esta festivitat. Sant Antoni del Porquet és el patró dels animals, i com que tradicionalment els llauradors valencians han tingut cavalleries, el món agrari l'ha tingut sempre per un sant principal a qui fer bona cosa de festes.

Són molts els pobles valencians que celebraran, a banda dels actes religiosos, festes d'interés etnogràfic o folklòric. En la actualitat la festa se celebra o bé el cap de setmana anterior al 17 de gener, o bé en el posterior. 

Us animem que ens conteu si feu danses, bureos, fogueres, torrades, matxades..., quan, on i com. Hem de donar difusió a la nostra tradició. Així que si us ve de gust, podeu deixar un comentari amb les santantonades que vullgueu compartir.

A vore si els biaruts s'animem a contar-nos les festes del Rei Pàixaro, els betxiners les festes del seu patró, i els alcudians i els borrianencs la foguera amb dansà i bureo.


8 comentaris:

alex ha dit...

Vaja... ja sabeu que els plans són fàcils de fer i més fàcils encara de canviar però de moment el dissabte 15 la matxà a Betxí, on tenen per patró Sant Antoni, després sopar a casa d'uns amics d'allí i festa nocturna... diumenge crec que hi ha previst un bureo a Llucena, si és així allí aniré... jajaja... el dissabte 22 dansada i bureo a l'Alcúdia amb el Grup el Bolero... si algú s'anima!!! Visca Sant Antoni!!!

Antoni ha dit...

El diumenge 16 a Borriana faran després de la processó, una dansà oberta a la participació de la gent i els grups de danses. En acabant, cremen la foguera, repartixen un rotllo, i està previst que es faça un bureo espontani. A vore si la gent d'allí ens ho explica amb més detall

Pili-Keto ha dit...

El dia 15 de Enero en Aguas Nuevas( al lado de Santa Ana, Albacete), hay un encuentro de cuadrillas, habiendo tantas propuestas, el que no folclorea es por que no quiere.
Mmmmmmmmmmm nosotros todavia no tenemos claro a donde acudiremos, nos esperaremos a ver todas las propuestas.

Joan-Antoni ha dit...

A vore si punxes a Cristóbal Piñeiro que t'escriga alguna coseta... ja que enguany ell ha sigut l'encarregat de fer un xicotet article per al programa de ma de la festa.

Lluís ha dit...

Jo sóc d'Alginet, on és titular de l'església parroquial. Fins fa no massa anys es feien fogueretes, però ara es fa una gran foguera a la plaça de l'estació. Prèviament es fa una dansà des de la foguera a la plaça de la Constitució (la de la font) i d'ací puja un correfocs. Enguany la dansà la farà el Quadre de balls populrs d'Alginet, a l'estil de la Ribera, i pot també afegir-se qui vulga.
Pel que fa al meu poble patern, Canals, és tan gran i tan coneguda la festa!!! No vos podeu perdre la gran foguera, la cremà, la vespra a les 9 de la nit, amb la flama de la llàntia del sant, la processó a l'endemà, un poc desordenada, plena d'homens amb capells i amenitzada per milers de vítols: "VITOL I VITOOOOOL, AL NOSTRE PATRÓ DEL POBLE"-VITOL!!!!!". I per completar la trilogia, al'endemà, dia dels parells (cuiros i bandera), que a cavall van repartint regals per tot el poble, per a finalitzar la festa fent unes voltes rituals a l'església.
Lutxo

Biarut ha dit...

http://www.biar.es/noticias/adjuntos/2011/01/0000000160.jpg

Hola sóc Joan Lluís el biarut, ací vos deixe el programa d'actes de Biar. No està l'article que tots els anys fa algun biarut de naixement o d'adopció donant la seua visió sobre la festa. Molts de vosaltres ja sabeu que a Biar se celebra el Rei Pàixaro la vespra de Sant Antoni. Com ve sent costum, a la porta de la nostra casa farem la tradicional foguera amb la posterior rostida de xulles i embotit. Ja sabeu si algú s'anima convidats esteu. Després cordà i a l'endemà benedicció d'animals i subhasta dels berenars que els veïns donem a la Comissió de Sant Antoni, perquè puga traure diners i continuar mantenint la festa.

VITOL A SANT ANTONI!!!!

Cristóbal ha dit...

Hola Toni, sóc Cristóbal de Biar. No farà falta que en punxes per a enviar-te l'article que m'han demanat els membres de la Junta que escriguera enguany per al programa de la Festa de Sant Antoni. No és molt extens degut a que és per al programa de ma, d'ahí que siga xicotet. T'enviaré també el que va escriure Juan Luis va uns anys. Si vols qualsevol altra cosa que estiga a la nostra disposició no tens més que dir-ho. Besets.

Tonica ha dit...

A la Safor també se celebra la festivitat de San Antoni,per ací se fan Porrats,En Beniopa a Benirredra,Potries,Oliva,Gandia,Rotova...al Porrat de Beniopa aquest any i per primera vagada es fara un taller de La Dansà,i al Porrat de Benirredra que sera els dies 21,22 de Gener, de fà 8 anys fem cercavila de de danses Valencianes,si algu vol participar junt al Grup Roís de Corella,poseuse en contacte amb el grup i vos informarem dels balls que farem. Anim esteu convidats el Diumenge 22 a les 18:00 hores a ballar amb nosaltres a Benirredra.
A olblidava dir que anem vestits de roba tradicional.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...