dijous, 2 de febrer del 2012

Cossets d'Atzeneta del Maestrat

L'any 2005 vam visitar una veïna d'Atzeneta del Maestrat, que ha volgut restar en l'anonimat, la qual ens va ensenyar la roba antiga que conservava de la seua família. Es tracta d'una col·lecció molt completa i interessant  que inclou roba masculina i femenina en bon estat de conservació.

Hui hem seleccionat els justillos per mostrar-los en aquest blog: dos espolinats, un de domàs i un justillo de llenç per fer feines.  Ací teniu les fotos del primer d'aquestos cossets:

Clic per engrandir les fotos
 
 

El segon justillo és d'una tela amb el mateix dibuix però amb un fons d'un blau una miqueta més fosc. Està tacat. Té la pala davantera més llarga, un parell més d'aletes (merlets) i la cua de darrere més esvelta.

 
 

Podeu comparar el dibuix de la seda en cada justillo. Ambdós comparteixen els dissenys de flors, gerros, pardalets i cistelletes, encara que s'observen xicotetes diferències.


El justillo de domàs té menys aletes i no duu cua central posterior.

 

Tanmateix la peça més interessant que conserva aquesta família és un justillo sense encanyar fet amb llenç casolà. No en coneixem cap altre similar, encara que deu ser una peça per fer feines. Vosaltres que en penseu? N'heu vist mai cap altre d'aquesta mena?

 

Mots clau: justillo, cotilla, corpiño, cosset, corset, corsé, Corps baleiné XVIIIesiècle, XIXe siècle, 18th century, 19th century

2 comentaris:

Joanvi ha dit...

Fa uns 30 anys, el grup de danses El Raval va organitzar una exposició en Vila-real amb roba del grup i algunes peces antigues. La va visitar una dona de 86 anys, ens va dir. Quan va veure un cosset exposat, va dir que la seua veïna, quan ella era menuda, en portava una igual en estiu per a estar per casa, i a vegades fins i tot agranava el carrer amb ella. "Era igual que esta però de llenç>" va dir. Ni sé si us ho havia comentat ja alguna vegada. Al veure de nou el cosset últim, ho he tornat a recordar.

Joanvi ha dit...

També hi ha un altre testimoni oral de Paqui Roca que parlava de Lludient i deia que les dones parlaven de "cotillachas" de lienzo o de teles bastes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...