dijous, 25 d’abril del 2013

Cavanilles, el botànic etnògraf

Antoni Josep Cavanilles i Palop va escriure a finals del segle XVIII les seues  Observaciones sobre la historia natural, geografía, agricultura, población y frutos del reino de València. És un llibre molt interessant d'un erudit que ultrapassa la descripció botànica per comentar aspectes culturals, socioeconòmics i, el que ens interessa a nosaltres, etnogràfics.


Existeixen diverses reedicions de l'obra, i també publicacions facsímils. Però, per fortuna podem consultar a Google Books les edicions originals del Volum I publicat per la Imprenta Real el 1795, i la del Volum II, apareguda dos anys més tard.

Hi abunden les descripcions de la manera de vestir dels valencians i valencianes de l'època. Cavanilles no estalvia detalls pel que fa a la indumentària. Per exemple, a la pàgina 140  del Volum I explica fil per randa com van vestits els llauradors dels pobles i llogarets d'eixa comarca que ara anomenem "Horta Nord":




I a la pàgina 235 torna a fer referència  a la vestimenta en la zona central del Regne de València:




I també explica com vesteixen els dies de festa:


També en el segon volum, trobem descripcions sobre la vestimenta. Mireu ara com marca diferències entre la gent de la Canal i  la dels pobles de la Vall de Cofrents:  



També comenta les peculiaritats de la comarca de la Serrania del Túria:

Fins i tot para atenció a les corretges brodades que porten els llauradors a la Safor:

Resulta doncs un autor molt recomanable per a conéixer la indumentària tradicional valenciana, masculina i femenina. Cavanilles ens deixa un fidel testimoniatge de l'ús de la camisa de llenç, els saragüells, els saragüells de negrilla, el calçó, les calces o travetes, les lligacames, les espardenyes, la faixa o la corretja, el jupetí, la jupa, la casaca, la capa, la còfia, el capell, la barretina, el barret, la muntera, els mocadors de coll, el justillo, el guardapeus...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...