Pàgines

diumenge, 13 de novembre del 2011

El guitarró valencià ? Els guitarrons valencians?

Ahir, el MUSIT (Aula-Museu de Música i Instruments Tradicionals) va celebrar a Gilet una jornada sobre el "guitarró valencià", amb un èxit ben notable, i la presència del bo i millor dels sonadors d'esta mena d'instrument tan característic de les nostres rondes, sons o sonets.

A les 11h hores, el constructor Tomás Leal, de Casasimarro (Conca), un magnífic luthier ben conegut i valorat pels sonadors valencians, manxegs i murcians, va explicar com es construeix un guitarró i en va fer la demostració tot muntant en directe les diverses parts que componen aquest instrument: tapa, boca, màneg, pala, claviller, aros, fons, diapasó, careta, perfils... La sessió que va resultar ben didàctica, i com que no disposem d'imatges que ho puguen il·lustrar, us posem ací un vídeo on veureu la construcció d'una octavilla en el taller de la família Leal. Val per fer-se'n una idea:





En acabant, hi hagué un curs d'iniciació al guitarró a càrrec de l'instrumentista Rafa Solves, qui presentà les tipologies de l'instrument i les afinacions més habituals. El públic va establir des del principi una interessant conversa i es plantejà la necessitat d'elaborar un mètode de guitarró que en facilite l'aprenentatge. I ací arriba la pregunta: existeix el guitarró valencià? 

El cert és que, com que els guitarrons eren construïts antigament pels aprenents, els exemplars antics que coneixem presenten moltes variants quant a la morfologia: grandària de la caixa, llargària del diapassó, nombre de trasts... A més a més, hi ha guitarrons de fabricació casolana.  Si a tot això afegim les variades afinacions i les diverses maneres d'encordar l'instrument, potser fóra més adient parlar no de guitarró valencià, sinó de guitarrons valencians, o encara millor de guitarrons a les terres valencianes.


La guitarra va estandarditzar la seua morfologia fa més de 100 anys. La dolçaina ho ha fet recentment. Sembla que ha arribat l'hora del guitarró. I potser abans que ens posem a descartar models, i maneres de tocar, seria bo que recordem que sota la mateixa denominació potser hi ha més d'un instrument: 

Oh que música tan buena
ayer por aquí pasó:
la guitarra i la mandúria
el timple i el guitarró





Des d'aquest blog, us agrairíem molt que compartíreu els vostres coneixements amb tothom. Internet és una finestra oberta al món. Molts ens llegiu des de diverses localitats i comarques. Deixeu-nos els vostres comentaris sobre denominacions, afinacions, morfologia, encordat...

3 comentaris:

  1. A Atzeneta del Maestrat el guitarró s'afina una quinta més aguda que la guitarra, és a dir, igual que si xafarem les cordes en el trast número 7. A més a més, només es posen quatre cordes a l'instrument, encara que els guitarrons comprats tenen cinc clavilles. Ramon Tena és un fuster del poble que en fabrica de manera casolana, i ell només en posa quatre clavilles a la pala.

    ResponElimina
  2. Hola a tots.
    Moltíssimes gràcies per ajudar a difondre este preciós instrument. Soc músic professional i principiant aficionat a la restauració i construcció d'instruments. Fa temps que em fa il·lusió la idea de construïr el meu primer instrument, i m'agradaria fer un guitarró. Algú té idea de com aconseguir uns plànols? Moltes gràcies a tots.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Torrelles Isart et pot proporcionar tots els plànols que necessitis!

      Elimina

Ací pots fer sentir la teua veu. Tota opinió respectuosa serà benvinguda. Tot comentari inapropiat serà eliminat.