dissabte, 31 de març del 2012

Fantàstics! La Banda de l'Agredolç


Anit, dins del festival "Dos Mares" organitzat pel Centre Gallec Amics de la Gaita de València vam poder disfrutar d'un gran concert de La Banda de l'Agredolç, una formació molt interessant que sota la direcció del polifacètic Eduard Navarro ens va fer gaudir d'una vetlada molt agradable.

La Banda començà l'acte amb una peça basada en una jàquera valenciana i que acaba fusionant-se amb la música bretona. Una excel·lent i deliciosa combinació que podeu gaudir també ací gràcies a un vídeo d'una actuació feta anteriorment a l'FNAC.

La tasca d'aquest gran trio de músics s'ha reforçat amb la presència de l'agradable veu de Patxi Ferrer. Així la Banda anava alternant peces instrumentals amb altres de cantades. D'entre totes, jo em quede amb la dolçor del fandango de Cofrents, que ja em va enamorar quan el vaig sentir fa un parell d'anys en el final del concurs Sona la Dipu, però sobretot la delicada versió de la  "malaguenya de Catadau". Ací teniu una mostra en vídeo d'un assaig previ:


Aquesta peça, anteriorment gravada per la Rondalla Samaruc en un dels discos de l'ACTV de la Universitat Politècnica, és precisament la demostració que la música tradicional sempre ha conegut la fusió, el mestissatge i ha superat fronteres territorials i administratives. Ho dic perquè no és una peça originària de Catadau, sinó arreplegada a Catadau, on degué arribar de mà del grup de Secció Femenina. Recordem que un dels objectius d'aquestos grups era escampar i barrejar el folklore de les distintes "regions", que deien ells. A Navarrés vaig arreplegar també una versió quasi idèntica, que els del poble anomenen ara "fandango de Navarrés". Es tracta, crec jo, d'una peça originàriament andalusa, sembla que d'Àlora en concret, que en terres valencianes ha agafat un tempo més pausat i un acompanyament que ens recorda el cant d'estil. Ja dic, pura fusió "tradicional". Mireu si no:


La combinació d'aquesta proposta musical tan agradable amb la gastronomia gallega va acabar d'arredonir la nit. Una nit màgica. Moltes gràcies per fer-nos passar una bona estona. 

Per a quan el disc?

dimecres, 21 de març del 2012

Magdalena, festa plena

Ja han passat les festes fundacionals de la ciutat de Castelló de la Plana, les quals per fortuna reserven un paper important a la música tradicional i al ball folklòric. Ací tristament,  a la ciutat del Túria, la festa de les falles continua vivint d'esquenes a la música més tradicional i al ball heretat dels nostres avantpassats. Quina pena!

A banda de la Cavalcada del Pregó,  són nombrosos els grups de danses que la setmana de Magdalena ocupen l'escenari de la Plaça Major de Castelló de la Plana per oferir cada vesprada una mostra del seu treball. Hi ha hagut anys on també s'ha exhibit folklore a la plaça de Santa Clara perquè el programa incloïa diverses propostes simultànies de grups de danses, rondalles o colles de dolçainers...

És quasi una tradició que cada dilluns de Magdalena els companys del grup de danses El Millars enceten la mostra de ball tradicional amb la seua actuació. Des d'ací vull enviar-los la meua felicitació més sincera per reconéixer la seua tasca. La interessant proposta d'enguany, amb peces d'ambdues bandes del riu Sénia, ha sigut una aposta valenta i rigorosa que palesa la profunda relació dels pobles pertanyents a  l'antic bisbat de Tortosa, més enllà de fites i ratlles...

Ací us pose un enllaç on podreu veure la bonica actuació de Millars en un vídeo de la Televisió de Castelló.

I també és habitual que els nostres amics del grup Ramell tanquen la mostra amb la seua actuació del divendres, a la qual, per coincidir enguany amb les falles, vaig faltar. 


Enhorabona a tots els grups folklòrics castellonencs, i que l'any vinent puguem tornar a gaudir de nou amb els vostres cants i balls.

divendres, 2 de març del 2012

A ballar estes Falles: amb Rascanya

Els amics de Rascanya, el grup més marxós de l'actual panorama folk valencià, té el plaer de comunicar-nos que el dissabte 17 de març, en mig de la voràgine fallera, farà un concert a Guillem de Castro, al costat de les Torres de Quart.

El concert és gratuït i obert a tothom i Rascanya té l’esperança i el desig que la resposta de públic ballador siga massiva i contundent, per a fer ben palès que el ball folk pot ser una proposta immillorable per als dies de Falles.

És d'agrair la iniciativa que ha tingut la Falla Corona, del Barri del Carme de València, que ha mostrat un gran interès en programar en una de les nits important de falles, un concert de música en valencià i ball folk, realitzant a més a més un gran esforç econòmic i organitzatiu.

Per tant,  des d'ací i en nom dels nostres col·legues, us convoquem a totes i a tots a aquest concert i us animem que porteu els vostres amics, familiars, coneguts, o també uns turistes que acabeu de conèixer... a gaudir del ball.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...