dilluns, 30 de juliol del 2012

Les Danses a Riola

A ballar les Danses
al carrer Major. 
Una coca fina
p'al senyor rector


El grup de danses Les Moreres ens convida a ballar  les Danses de Riola el pròxim divendres 3 d’agost a les 20’30h. La gent de la Colla Brials pensem que és una iniciativa fantàstica. Enhorabona als organitzadors per apostar per les danses del seu poble, senzilles però autèntiques,  perquè a banda del model "estàndard" de dansà a l'estil de la Costera, hi ha variants locals molt interessants, i sens dubte la de Riola n'és un bon exemple. O siga, que allí estarem.

Ens aplegarem a les 20h davant de l’Ajuntament des d’on anirem en cercavila fins a la Plaça de l’Església, on començaran les danses. En acabar el fandango final, farem uns ballets i, finalment ens refrescarem amb la picadeta. Hi haurà un local per a aquelles persones que vulguen canviar-se de roba.

Enguany és el primer any que es ballaran les danses durant tot l’itinerari. Abans, es feia una "dansà" a l'estil de la Costera i les danses del poble es feien de manera testimonial només al final.  Afortunadament el grup Les Moreres ha pensat que en un poble com Riola, amb danses pròpies, tradicionals i antigues, no té cap sentit substituir la variant autòctona per una altra modalitat. Es tracta d’una dansa plana a l'estil de la Ribera, semblant a les de Guadassuar o Algemesí, de mudances fixes (creuament en diagonal, ball rodat en diagonal, quadre i pinya), intercalades de cada dos per un passeig com el del Ball de Pastorets però fent palmes, i al final un altre passeig com el del Ball dels Arquets però agafats de la mà amb la parella. Ací en teniu un vídeo . I ací, n'hi ha un altre més.

Si voleu aprendre-les, el grup amfitrió farà un taller el pròxim dimecres 1 d’agost a les 20h a la Plaça de la Constitució de Riola. 

El grup Les Moreres convida tots els afeccionats i els anima a participar perquè vol consolidar i mantenir aquesta tradició riolenca. També us prega que confirmeu l’assistència als telèfons 686126192 (Enri) i 961706063 (Toni i Feli), o a través de l'esdeveniment que han creat a Facebook.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...